Nederlanders werken nog heel traditioneel tussen 9.00 en 17.00, en ’s avonds na 20.00 uur is nog 6% nog aan het werk. Dat blijkt uit een onderzoek ‘Een week in kaart‘ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar het verschil in tijdsbesteding van Nederlanders tussen nu en tien jaar geleden.

Mensen werken vooral tussen 8:00 en 17:00 en een deel van hen houdt rond lunchtijd een pauze. De tijden voor de lunch en avondmaaltijd zijn duidelijk te herkennen: rond 12:00 en 18:00 zijn er twee pieken in de tijdsbesteding aan persoonlijke verzorging. In de avonduren is er tijd voor vrijetijdsactiviteiten. Op zaterdag is er meer ruimte voor vrije tijd en het huishouden en zorgtaken.

Betaald werk is weliswaar geconcentreerd op uren overdag en op weekdagen, maar buiten deze momenten werkt men ook. Op dinsdag is 6% van de mensen om 20:00 nog aan het werk. Om 22:00 ligt dit aandeel op 3%. Zaterdagoverdag schommelt het aandeel werkenden tussen de 6 en 8%. In de avonduren ligt dit rond de 2%. Deze mensen kunnen overwerken, maar ook een baan hebben met uren die buiten kantoortijden liggen (bv. verpleging of horeca).

Ander opmerkelijk feitje: Nederlanders zijn gemiddeld genomen drie uur en twintig minuten per week bezig met het volgen van onderwijs en het maken van huiswerk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl